Thursday, February 21, 2008

Sahabat.....

Hidup ini satu perjuangan.Hidup ini satu perjudian.Ayat itu dah terlalu sinonim bila kita menerima nasihat daripada seseorang.Rasanya tiada siapa yang menidakkannya dan tiada siapa juga yang cuba menafikannya. Memang...Hidup ini sukar dijangka. Segalanya mungkin berubah dalam sekelip mata!
Minggu lepas saya membuat temujanji untuk bertemu seorang teman lama yang sudah hampir setahun tidak berjumpa. Bukan lunch date dan bukan juga dinner date tapi breakfast date. Lebih kurang jam 8.30 pagi saya menerima sms darinya yang dia telah pun sampai ditempat yang dijanjikan. Saya tiba lima minit kemudian dan mencarinya diantara ramai pengunjung yang lain disitu.
Mata saya terpaku melihat susuk tubuh berkemeja ungu dan berjean biru yang sedang melambai. Mata saya macam tidak percaya melihat susuk tubuhnya. Berbeza yang amat sangat.Slim macam anak dara!!!Sedangkan dia ibu kepada enam orang cahayamata yang dulunya bertubuh montel. Saya menarik nafas.Rupanya benar khabar yang saya terima!!!(Dari teman2 yg. lain)
Kami berpelukan dan bertanya khabar.Soalan cepumas laju keluar dari bibir saya "apasal kurus sangat ni?" Dia tersenyum(macam selalu)dan tenang menjawab. " I tak sihat...dah setahun kena********" Dia mula rancak bercerita. Dari A-Z.
Dia nampal positif.Macam tak ada apa2.Saya yang mendengar pula dah kecut isi perut." You tak risau?" tanya saya sambil merenung wajahnya yang saya rasakan makin jelita bila dah kurus ni. " Nak risau apa....kita ni makin berumur dah about time penyakit nak menyinggah.. Hari2 rawat org sakit sampai I pun dah terfikir sakit sendiri....Skg. ni tak payah nak diet dah,makan banyak pun tak gemuk "balasnya tetap tersenyum ramah. Saya mengangguk. Teringat kisah lama bila kami pulun diet bila ada majlis yg hendak dihadiri. Kelas aerobik tak pernah tinggal dan pantang dengar ada promotion slimming program, kami dan empat lima org teman lain tak pernah gagal daftarkan diri. Sanggup berhabis...janji kurus! Waktu tu memang maintain. Masalahnya bila terlali seketika badan pun mulalah kembali menggebu.......berat badan yang yo-yo ni memang payah nak handle!!!!
Pertemuan itu menyedarkan saya tentang sesuatu. Hargai kesihatan diri!!!! Sayangi tubuh kita!!!
Sebenarnya.... bila kita terlalu lama berada didalam zon selesa,kita leka dan lalai untuk melihat kemungkinan masa depan. Hingga kita terlupa entah penyakit apa yang sedang bersarang dengan senyap didalam tubuh kita. Seperti kata kawan saya tadi" Penyakit sekarang tak reti nak bagi tanda awal2, dah teruk baru dia muncul!' Kawan saya tu seorang doktor.Kalau dia dah cakap macam tu....siapalah saya untuk menyangkal kenyataan itu!
Untuk Dr. N.....saya doakan segala yang baik untuknya.

2 comments:

Abang Long said...

Segala penyakit yang diberikan olehNya. Kita berubat. Selain dari itu - PASRAH.

Eka Fahara said...

abang long,
Semoga abg. long tabah dgn dugaan yg. diberiNYA.
Semoga abg. long makin sihat dan cepat mendapat pekerjaan baru. Saya doakan yg. baik2 sahaja utk. abg. long skeluarga.

ALAF21

ALAF21